Aloes w kosmetyce.

Moc natury, czyli aloes w kosmetyce.

To wyjątkowa roślina lecznicza. Niby zwyczajna, a jednak jej właściwości i szerokie spectrum działania sprawiają, że jest niezwykła. W jej składzie wyodrębniono ponad 200 różnych składników aktywnych. Od lat jest wykorzystywany w medycynie. To ostatnio bardzo popularny składnik wielu kosmetycznych produktów. Działa nie tylko cudownie na skórę, ale też znany jest jako remedium wspierające układ pokarmowy i odpornościowy. Ma duże działanie bakteriobójcze i obniża poziom cukru we krwi.

Co magicznego kryje się w aloesie?

Zawiera w sobie pełen kompleks witamin: A, C, E, tiaminę, ryboflawinę, witaminę PP, biotynę, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Aloes składa się aż w 99 procentach z wody. Jej skład ukrywa substancje niespotykane w żadnej innej roślinie. Są to: aloina, strole roślinne, barbaloina i aloeemodyna. Ponadto znajdziemy w niej całe bogactwo aminokwasów, polisacharydów, kwasów tłuszczowych i cennych mikroelementów: potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, selenu, chromu.

Właściwości, czyli aloesowe czary-mary.

Najbardziej powszechne kosmetyki z aloesem mają za zadanie nawilżać i łagodzić. Aloes sprawdza się w przypadku skór podrażnionych. Koi skórę po depilacji i po kąpielach słonecznych. Ma właściwości przyspieszające regenerację naskórka, dlatego używany jest w kremach odżywczych i wzmacniających. Jest głównym składnikiem w preparatach do skór problematycznych jak trądzik, cera wrażliwa, egzema. Znajdziemy go w kremach do skóry dojrzałej, ponieważ stymuluje pracę kolagenu i elastyny przyspieszając odbudowę komórek. Skóra robi się elastyczna, gładka i jędrna. Aloes w kosmetyce ma za zadanie odmładzać. To dzięki zawartym w nim składnikom, a zwłaszcza witaminom: A, C i E. Dostarcza tlen do komórek, zwiększa przepływ krwi. Skóra dzięki temu wygląda młodziej i zdrowiej.

Jakie kosmetyki z aloesem stosować?

Wykorzystuje się go do produkcji pomadek ochronnych i balsamów do ust. Nawilża, natłuszcza i regeneruje tę cienką i delikatną skórę. Chroni nasze usta przed mrozem i wiatrem. Zmiękcza naskórek i gojenie się ran, dlatego jest stosowany do produkcji kosmetyków na skórę podrażnioną. Używa się go jako krem lub balsam do ciała dla skór z atopowym zapaleniem skóry. Ponieważ ma duże właściwości bakteriobójcze, aloes w kosmetyce jest stosowany do produkcji antyperspirantów i kosmetyków na trądzik. Jest popularnym składnikiem żeli pod prysznic i preparatów do depilacji. Chroni skórę przez nadmiernym promieniowaniem słonecznym, dlatego używany jest w kremach i balsamach po opalaniu. Popularny jest w maseczkach do twarzy. Stosowany także w preparatach do pielęgnacji włosów: szamponów, maseczek i odżywek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *