Zaskakujące szaszłyki
Sezon grillowy to kilka miesięcy – od majówki zaczynając, na końcu sierpnia niekoniecznie zaprzestając – kiedy to człowiek pozwala sobie na karkówkę, smażoną kiełbasę i towarzystwo ludzi, których lubi. Czy w grillu może być coś, co zaskoczy? Tak wystarczy jedynie podać coś, czego do tej pory się nie podawało, na przykład szaszłyki z klopsem – to niecodzienny sposób na zaskoczenie biesiadników, jak i dobry element grilla, niosący ze sobą zdrową porcję warzyw.
Wrzucić na ruszt
Wiele rodzin i znajomych spotyka się ze sobą podczas grilla, kiedy to można wspólnie się pośmiać, podzielić ostatnimi wydarzeniami z życia, dobrze zjeść. Grill nie może obejść się bez wszelkiego rodzaju mięs, jak wspomniana karkówka, karczek, plastry boczku czy smaczna śląska kiełbasa. Do tego, starając się odrobinę zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu, na stole stawia się miski z sałatkami lub też grilluje warzywa, które się do tego nadają, jak cukinia, papryka, bakłażan.
Często na grillu pojawiają się także szaszłyki – już pojedynczy stanowi i porcję białka z mięsa, i porcję warzyw. Można przygotować go z kurczaka czy kawałków wieprzowiny, ale z pewnością zaskakujące będzie podanie szaszłyków z klipsami z mięsa mielonego, które wyglądają inaczej, lecz smaku nic im nie ujmuje.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
- kilka gałązek oregano
- gałązka mięty
- szczypiorek
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek czerwonej papryki
- 1 cukinia
- kilka pieczarek
- 1/2 puszki ananasa
- sól, pieprz
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- olej
Przygotowanie
Do mięsa dodać posiekane zioła, szczypiorek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Cukinię i pieczarki pokroić w plastry, paprykę w kwadraty, skropić olejem i posypać przyprawami, wymieszać. Ananasa pokroić na cztery.
Z mięsa formować niewielkie kulki i nabijać je na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i ananasem. Grillować ze wszystkich stron, aż mięso będzie upieczone.