Duże patisony jak wykorzystać je w kuchni.

Patisony to zdrowe i smaczne warzywa z rodziny dyniowatych. Do niedawna były stosunkowo mało popularne w Europie i Polsce. Tymczasem z roku na rok, w sezonie można je coraz częściej spotkać na targach i w sklepach. Niektóre z nich to całkiem spore okazy. Duże patisony osiągają nawet do 20 centymetrów średnicy. Dowiedz się co można zrobić z dużymi patisonami.

Faszerowane Patisony

Sporych rozmiarów patisony świetnie nadają się do faszerowania. Według uznania i indywidualnych preferencji kulinarnych, można nadziewać te warzywa mięsem lub kaszą czy ryżem. Dobrze sprawdzą się też pieczarki lub innego rodzaju grzyby. Do tego dobierz ulubione dodatki i przyprawy. Na wierzch można położyć kawałek sera, najlepiej parmezanu lub mozzarelli. Oto przykładowy przepis:

Patisony faszerowane kaszą z warzywami

Składniki:

  • 1- 3 dużych patisonów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 mała cukinia lub kabaczek
  • kawałek mozzarelli lub innego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kaszę jaglaną opłucz na sitku, na przemian ciepłą i zimną (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Kaszę wsyp do garnka i zalej dwoma szklankami wody. Dodaj odrobinę soli i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 18 minut, lub do momentu gdy kasza wchłonie cały płyn.
Przygotuj patisony. Delikatnie odkrój górną część, tak aby mogła tworzyć przykrywkę. Oczyść środek warzywa z pestek i miąższu. Na rozgrzaną patelnie wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż do zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinie i suszone pomidory. Całość przypraw solą i pieprzem. Dodaj ulubione zioła i przyprawy np. paprykę słodką, oregano i bazylię. Zawartość patelni wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Tak przygotowany farsz nałóż do wcześniej przygotowanych patisonów. Opcjonalnie na wierzch połóż kawałek sera. Włóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku przez około 25 minut. Na 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *