Gotowanie bez marnowania jedzenia
Przygotowywanie ciekawych, smacznych oraz odżywczych posiłków to nie małe wyzwanie dla większości osób. Przede wszystkim należy w odpowiedni sposób zrobić zakupy, w których nie zabraknie żadnego produktu potrzebnego do wybranych przepisów. Inną kwestią jest również gotowanie w taki sposób, aby zostały wykorzystane wszystkie zakupione produkty. Znajomość przepisów, w których możliwe jest wykorzystanie resztek, to ważny krok w stronę większych oszczędności i ekologii we własnej kuchni.
Przemyślana lista zakupów
Stworzenie przemyślanego jadłospisu na kilka dni to jedne z najlepszych sposobów na przemyślane zakupy, dzięki którym nic nie zostanie zmarnowane. Oczywiście należy stworzyć taki jadłospis, w którym kolejne dni będą opierać się o produkty wykorzystane już wcześniej. Na przykład jeśli jednego dnia na obiad była fasola zupa w kolejnym dniu z niewykorzystanej części jest świetnym pomysłem. Dokonanie zakupów w tak przemyślany sposób, pozwoli całkowicie wyeliminować problem wyrzucania w domu jedzenia i marnowania resztek, a także zmniejszyć koszty wydawane na jedzenie.
Kreatywne gotowanie
Umiejętność kreatywnego gotowania to niezwykła cecha, pozwalająca wykorzystywać całe jedzenie znajdujące się w kuchni i w lodówce. Łączenie ze sobą wszystkich smaków i wykorzystywanie pozostałych, lecz wciąż dobrych produktów i składników, to sposób na ekologiczne i dodatkowo bardzo oszczędne podejście do gotowania. Kreatywnego gotowania z pewnością należy się nauczyć tak zwaną metodą prób i błędów. Pierwsze samodzielnie przygotowane potrawy z resztek i pozostałych w lodówce produktów, mogą nie być najlepsze i smaczne. Jednak z pewnością pomogą osiągnąć odpowiedni poziom i poznać smaki oraz ich kombinacje, które są udane. Podejście do gotowania polegające na robieniu każdego dnia zupełnie nowych zakupów i tworzenie ciekawych potraw, lecz z całkiem innych produktów każdego dnia, przyczynia się do straty pieniędzy i często konieczności wyrzucania zmarnowanego jedzenia.